• Поддръжка и управление / Полезни съвети


Въпроси за изучаване при поддържането и стопанисването на жилище

Ние се отнасяме към всяко жилище, като към жив организъм, който има своите нужди и потребности. Въпросите, които можем да засегнем тук и съветите, които можем да дадем са стотици. Ето някои основни от тях:   
1. Не пипайте и не се опитвайте да ремонтирате сами електрическата и ВиК инсталация без да сте убедени на 100%, че знаете какво и как да направите. 


2. Ако имате мухъл в жилището си и конденз на прозорците най-вероятно между тях има връзка. Трябва да изучите въпроса как да се намали влажността във жилището. Той на-вероятно е свързан и с типа на дограмата. 


3. Отдушниците във жилището (кухня и санитарни помещения) имат важно значение. Уверете се че не са запушени и нищо не възпрепятства работата им. Използвайте ги непрекъснато, когато нещо във жилището генерира миризма. 4. Изучете настилките в жилището, типа мебели и различни повърхности и всеки почистващ материал необходим за поддържането им. Не използвайте препарати, материали и вещества, без да сте прочели внимателно техният състав и предназначение, а при нужда и консултирали със специалист. 
5. Почиствайте жилището регулярно поне веднъж седмично и основно два пъти годишно с цел избягване на висок темп на амортизация и захабяване. 


6.  Използвайте уредите само по предназначение. Запознайте се подробно с упътването и техните основни характеристики. Уверете се че ги използвате техните възможности оптимално, така че да не пропускате ползи, но съгласно ръководството за употреба. 7. Не навсякъде е удачно да имате енергоспетяващи лампи. Такива се слагат само там където имаме дълго-периодно и светене. Например в трапезарията, коридора и холът. В баните, където включването и изключването е често лампите трябва да са с обикновенна нажежаема жичка. 8. Вратите в помещенията трябва да се затварят периодично с цел да не се получи провисване. 
9. При снеговалеж обезателно изметете снегът веднага след края на снеговалежа от всички первази и тераси. Неговото задържане ще доведе до превръщането му в лед, която може да нанесе тежки поражения върху повърхностите. 10. По време на силен дъжд прегледайте внимателно всички дограми, балкони,  и первази на жилището ви, за да се уверите че няма рискови зони, течове и проникване на вода в помещенията. Също така уверете се в правилната работа и оттичане на сифоните и каналите в дограмата. 11. При използване на душовете в баните непременно използвайте вентилацията, а като продължителност най-малко 30 минути след това. Желателно е вратите на баните, когато не се използват да бъдат отворени, за да диша помещението. 


12. Никога не използвайте ножове и остри предмети директно върху кухненски и трапезни повърхности. Това води до необратими щети върху мебелите и настилките. 13. Разположете гриловете и скарите в открита зона, така че генерираната миризма да отива директно в атмосферата. Няма аспирация, която да успее да изведе 100% от отделените газове и пушек. 


14. За предпочитане е да не пушите в жилището си, а ако това е невъзможно, да го правите в ограничен порядък. Насложената с годините миризма може да се ликвидира само с капитален ремонт на жилището. Тютюневата миризма би могла да се окаже проблематична и за  евентуална продажба на имотът. 15. Веднъж годишно размразете хладилника от натрупаният лед. 
16. Периодично прочиствайте сифоните в банята и кухнята от натрупаните наноси. Те пречат на нормалното оттичане на водата. 
17. Когато има възможност инсталирайте миялна машина в кухнята. Тя води до реални икономии на време, човешка енергия, ток и вода. Стойността на една миялна машина се изплаща за около 10 години. 
18. Не правете компромис с уредите и избирайте винаги най-високият енергиен клас А, ААА или А+. По-високата цена се изплаща със времето. Също така таймерът в уредът и възможността за отложен старт предполага неговото използване при нощна енергия, което води до икономии. 

19. Отоплението с климатици е икономично, но не много добра идея, тъй като въздухът е сух и ветровит. За предпочитане са радиаторите с водна риза. Те носят много по-голям комфорт, а когато са част от газова инсталация икономиите са очебийни. 
20. Ако имате газово трасе наблизо и възможност да се газифицирате не я изпускайте. Вътрешна газова инсталация с двуконтурен кондензен котел за отопление и гореща вода води до комфорт, икономии и ниски сметки. 21. Минимизирайте използването на килими в жилищата си. Те са резервоари и развъдници на микроби и прах.    22. Зимата поддържайте една и съща температура във всички помещения в жилището. Оптималната е 21 градуса. Това води до икономии и комфортен живот. 23. За предпочитане е в коридора да поставите гранитогрес или друга усилена повърхност. Наличието на ламинат води до по-бързо захабяване в тази зона. 
24. За ремонта и възстановяването на всяко едно нещо има само един правилен начин. Захванете се с него само ако го знаете.   

© 2013 Всички права запазени