• Недвижими имоти / Параметри за изследване


В тази секция от сайта ще дадем изчерпателен списък с всички възможни параметри за анализ и изследване на жилището - обект на интерес от страна на купувача
Въпроси за изследване, при покупката на жилище

1. Квадратура на жилището. Обща площ. Процент общи части и чиста жилищна площ.

2. Брой помещения. Брой спални. Брой бани. Брой тераси.Квадратура на отделните помещения.

3. Тип строителство (ново с изолация, старо – монолитно, старо на гредоред – това е за стари къщи, пълзящ кофраж, панел – саниран или не)

4. Изложение на жилището. Често са две изложения задно и предно.


5. Етаж, на който се намира и етажност на  сградата.

6. История  на  сградата – строител, инвеститор, година на въвеждане в експлоатация. Проблемно строителство със закъснение и/или усложнения или не.

7. Колко апартамента има на етаж и в цялата сграда.

8. Общи части – имат  ли прозорец (светла част). С асансьор ли е сградата или без.

9. Степен на завършване на апартамента – БДС, до ключ без мебелите, напълно обзаведен или не. Живяно ли е в апартамента. Колко години. Колко собственици е имал през годините.

10. В какво състояние е  жилището: нов ли е или му е правен ремонт и/или подобрения.

11. Дограма – тип, марка, колко камери. Основен проблем с дограмите – конденза.

12. Парапетите на балконите алуминиеви ли са или от прахово-боядисано желязо.

13. Височината на помещенията. Трябва да е 2,50 м. Ако има 2,60 м дори е предимство.

14. Изолирана или санирана е сградата .

15.  Важно е как е решен въпроса с въздуховодите в кухнята при ширма. Ако  аспиратора е вързан към обикновенна ПВЦ тръба ФИ-110 и към тази вертикална комуникация са  подключени и други апартаменти (кухни)от тях ще достига миризма в жилището. Това е сериозен скрит недостатък.

16. Какви предимства има жилището.  Ето някои често срещани предимства:Източното или южно изложение; голям дневен тракт;  добра изолация; среден и топъл; две бани; качествено завършване; използвани качествени довършителни материали;  наличие на климатици в спалните;  актуални и запазени мебели; големи тераси; окачени тавани в баните; блиндирана външна врата с шпионка или без; алармена система; панорама и гледки от жилището; качествена дограма; парапети от алуминии или ковано желязо; домофонна уредба с или без видеонаблюдение; охрана на обекта; осветеност на апартамента – светъл с много прозорци; хубава архитектура; наличие на отвор (не врата) между коридор и хол. дневна в едно с кухня минимум два пъти по-голяма от най-голямата спалня; наличие на френски прозорци (голяма прозоречна част); наличие на килер, гардеробна и/или перално помещение;  прозоречна част в банята и общите части;  голяма осветеност на кухнята от дневна светлина; климатик инсталиран в дневната и включен в цената, използвани  естествени материали (врачански камък) за фасадата и общите части.

17. Много е вероятно да има въпросителни свързани с инсталациите в апартамента – ел, вода и канал, газ. Трябва да се прозвънят всичките, за да сме сигурни, че работят правилно. Понякога има скрити дефекти и недостатъци, направени още от строителя отстраняването на които коства огромни усилия, време и пари. Да се уверим, че няма скрити дефекти и недостатъци. Понякога те се премълчават от продавача.

18. По отношение на комуникациите – има ли трасе за телефон, кабелна телевизия и СОТ, UTP кабелна разводка за оптичен интернет.

19. Недостатъците на жилището: Избивал ли е мухъл и/или влага или не. Имало ли е течове. Шумни ли са съседите, има ли шум от пътен трафик, прашно ли е наоколо, има ли битови кражби в района и др.

20. Как е решен въпросът с почистването на общите части:  домоуправител с наета чистачка или почистваща фирма или управляваща компания, която да мениджира сградата срещу такса за управлението (обикновенно се наема ако има повече дейности). Каква е таксата за асансьора.  

21. Цената каква е? Какви  схеми на плащане можем да използваме . Възможно ли е да се обсъжда определена отстъпка. Цената по-висока ли е от средната за района или е по-ниска.© 2013 Всички права запазени