Имотът сменя банката, руснаци купуват жилища в Бургас и Варна.

www.bnews.bg; 29.11.2014. 


Ситуацията с банките у нас и онова, което се случи в чисто политически план в Русия и Украйна оказаха съществено влияние на имотния пазар в Бълария.

Свалянето на лихвите по депозитите също беляза търговията с недвижиости през настоящата година. Това отчетоха от Националното сдружение „Недвижими имоти” (НСНИ).

Ваканционните имоти загубиха руските купувачи

Руските купувачи на ваканционни имоти у нас са намалели значително през 2014 г. Отливът се дължи на политическите проблеми около кризата в Украйна, както и на поевтиняването на рублата.

Конкретно за Южното Черноморие в момента руските граждани са запазили донякъде интереса си към покупка на ваканционни имоти единствено в района около Свети Влас, Равда и Слънчев бряг. Спадът на сделките на юг от Бургас се движи около 7-8%.

В същото време обаче мястото на руския клиент се заема от български купувачи,

отчитат от Национално сдружение. Причината е, че голяма част от българите в момента предпочитат да вложат парите си в имоти, а не в банкови депозити. Според НСНИ вече има тенденция към препродажбата на ваканционни имоти от руски граждани, което ще доведе до понижение на цените.

В момента руснаците са насочили интереса си към жилища в големите морски градове като Бургас и Варна.

Причината - смятат да ги използват за по-дълъг период от годината, за което им е нужна различна социална инфраструктура-– училища, детски градини, магазини, ресторнти, които не работят в курортите през зимата.

Не по-различно е и положението по Северното Черноморие – там традиционно пазарът на ваканционни имоти е по-слаб, а в момента руските купувачи също са се ориентирали към покупка на имоти в градска среда.

Като цяло жилищният пазар в морската столица се развива добре и заради миграционните процеси на българи от Североизточна България към града, обясни Добромир Ганев от НСНИ. Засилен е интересът към парцели за строителство на къщи близо до Варна.

София с ръст в продажбите

За изминалите девет месеца на годината София бележи ръст в търговията с имоти за разлика от Варна и Бургас. При пазара на недвижимости в София най-важна е доходността, обясни Александър Бончев от Национално сдружение „Недвижими имоти” .

Според него в момента се забелязва съживяване на пазара на инвестиционни имоти. Отделно и доходността от отдаване под наем на жилище сега е два пъти по-изгодно, отколкото ако човек си държи парите на депозит в банката. Доходността от наем сега е между 6 и 6,5%.

Купувачите на жилище вече не гледат само цената на имота, но и неговата локация, интересуват се и от добре поддържаните общи части. Засилен интерес се забелязва се и към покупката на парцели в района около столицата.

Бизнесът търси все по-малки офиси, наема ги за кратко

И у нас както и по света се налага тенденцията към свиване на бизнес площите, които ползва една компания. Новите технологии оказват влияние върху бизнеса и от там върху търсенето на бизнес площи, смятат от сдружението. Друга отчетлива тенденция е, че все повече клиенти търсят бизнес имоти за по-краткосрочно наемане – за по няколко дни седмично или един път месечно, обясни Даниела Грозева, член на управителния съвет на НСНИ

Заетостта в новопостроените бизнес центрове в София сега е изключително висока, защото много фирми вече предпочитат да се изнесат от старите жилищни сгради и да се преместят в центровете с офиси.

 

към списъка с новините
© 2013 Всички права запазени